­Бюст на Иван Вазов

Пловдив, парк Дондуковата градина

By In 90-те, Бюст

­Бюст на Иван Вазов
Пловдив, парк Дондуковата градина

През 90-те години на двадесети век на Виктор Тодоров е възложено да възстанови бюста на Иван Вазов в Дондуковата градина в Пловдив. Паметникът е създаден преди това, но през 90-те години вандали го поругават и открадват бюста – заради първичната изработката от цветен метал, бронз.

Виктор Тодоров се справя бързо с възложената задача и изработва бюста от врачански камък*. Използва се съществуващия постамент и паметен надпис. Характерът и приликата на каменния портрет с първообраза са максимални. Изобразена е присъщата уравновесеност, но и твърдост в изражението на Иван Вазов.

И тук свойствата на врачанския камък са изиграли своята роля. Сякаш процесът на естествено патиниране се е ускорил и е катализирал срастването на двата камъка в общо историческо наследство. Около паметника е оформена геометрична обемна П-образна фигура от вечнозелени храсти. Това допълва общата композиция и дава своеобразна интимност на бюста при разположението му в парковата среда.

* За работата си по бюста на Иван Вазов Виктор Тодоров не получава хонорар, отказва се по собствено желание. Виж историята на бюста в глава Новото време. 90-те и 2000-те.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,