Новото време. 90-те и 2000-те.

By In 2000-те, 90-те, Биография

Новото време. 90-те и 2000-те.

Геополитическите промени в света и конкретно в България се отразяват и на изкуството. За едно относително кратко време държавата променя коренно отношението си към всички видове изкуство и в частност към монументалните изкуства. Политическата несигурност и икономическата криза блокират почти изцяло тази дейност, тъй като без държавно финансиране и политика, тя не може да се реализира.

Закрити са всевъзможни комисии за синтез на изкуствата и градската среда, закрит е и “Комбинат за декоративно монументални изкуства” в Пловдив – през който е минавала цялата дейност, реализация и финансиране на такива обекти като Паметника на Бузлуджа. Държавните поръчки секват, интересът на институциите се пренасочва в други сфери – шоубизнес, спорт.

Естествено Виктор Тодоров също е въвлечен в тези процеси. Намира частичен изход в живописта. В средата на 90-те години, през 1995 г. прави голяма самостоятелна изложба в изложбената зала на ул. “Гладстон” в Пловдив. Представя живописни платна, скулптурни фигури, глави и бюстове.  През същия период участва с живопис в други по-малки галерии и пространства. Тематиката е предимно пейзажна, включва и сюжети от пребиваването му в Кралство Мароко. Всички живописни платна са откупени почти веднага и от тях нямаме никакъв снимков материал.

Новото време и реалности през 90-те години налага и ново отношение към изкуството. Баща ми много често правеше подаръци или продаваше живописта си на символични цени. Това негово алтруистично отношение и широко скроен поглед към собствените му работи идваше най-вероятно от липсата на финансови грижи в предишните периоди от живота му. В повечето случаи тази негова липса на меркантилност не се оценяваше по достойнство. Придобилите тези произведения по-скоро бяха щастливи, че са минали евтино и не разбираха нито реалната стойност на работата, нито съдържанието, нито пък жеста. И досега някои художници в България изпитват трудност при оценката, менажирането и формирането на пазарна стойност в изкуството.

За КДМИ, значението му за публичната среда и неговия край.

“Виктор Тодоров е един от най-добрите пловдивски скулптори, присъствал много дълго време в художествения живот на нашия град. Аз го познавам от времето, когато завърших художествената академия през 1990 г., точно когато настъпиха бурните промени в нашето общество. Започнах работа в бившия  “Комбинат за декоративно монументални изкуства (КДМИ)” в Пловдив и служебно присъствах в художествения съвет. По това време председател на този съвет беше Виктор Тодоров. Той беше на този пост до момента, в който системата се разгради напълно. А върху тази система беше организиран целият художествен живот и всичко, което се правеше в публичното пространство.

По това време законът гласеше, че за всяка една публична сграда трябва да са отделени 2% от стойността й, които да осъществят синтез между архитектура и изкуство. Този закон осигуряваше публичност на монументалното изкуство, т.е. във всяка една нова сграда да присъства изкуството по някакъв начин, било то като склуптора, мозайки, стенописи, дървопластика, металопластика, керамични пана и т.н. По този начин КДМИ успяваше да поддържа както своя художествен съвет, така и своя колектив от хора, повечето от които бяха професионалисти – художници, които поемаха изпълнението и реализацията на спечелили проекти и конкурси. Това беше една много сериозна форма и организация, за да може в публичното пространство да не влизат случайни неща, да няма кич, безвкусица и непрофесионализъм. Бих искал да кажа, че за съжаление в момента няма такава структура.

Виктор Тодоров беше човекът, който председателстваше този художествен съвет, а за мен това беше обучение в реална среда и несравним опит за начина, по който изкуството придобиваше своя пряк приложен характер в синтеза на публичното пространство. От тогава е и контактът ми с Виктор – винаги добронамерен, сърдечен, винаги готов да помогне на по-млад колега, да нанесе корекции, да се притече на помощ. Въобще Виктор Тодоров беше действително колега с висок художествен вкус и с много положително отношение към творчеството, независимо дали е създадено от млади или стари. Качества, бих казал, с които не можеха да се похвалят други с неговия ранг. След като престанаха да работят тези художествени съвети и се промени структурата и организацията на художествения живот, сме се виждали с Виктор само по приятелска линия.”
– интервю с Жорж Трак, художник, скулптор, собственик на Културен Център ТракАрт, януари 2023 г.

Виктор Тодоров (долу) преди откриването на Паметника на Кочо Честименски

Изчезналият бюст на Иван Вазов.

„Спомням си, че през 90-те години започнаха да се крадат металните шахти от общинските площи, паркове, алеи, улици и тротоари. Дори пред общината бяха откраднали доста и се разрази голям скандал. Една сутрин отивам на работа и виждам, че бюстът на Иван Вазов го няма на постамента в Дондуковата градина. Оказа се, че е откраднат, защото е от бронз. Това бяха смутни години. Парите бяха обезценени и се зароди една такава мафия за масови кражби на черни и цветни метали от общинската собственост.

Разговарях с Виктор и го помолих да възстанови бюста на Дядо Вазов. Той се съгласи и каза, че ще направи проекта и авторското изпълнение без пари, но за камъка и каменоделците няма да може да финансира. Тогава аз разговарях с председателя на Общинския съвет и решихме да създадем Инициативен комитет за набиране на средства и възстановяване на изчезнали и повредени паметници. Не всички организации бяха склонни да дарят средства, но някои се отзоваха. Благодарение на моите контакти с кмета на Брацигово по това време, той се съгласи да подари необходимия формат каменен блок. Виктор отиде да го избере, а ние осигурихме и финансирахме транспорта. Паметникът стана за нула време, благодарение на Виктор, който се отказа от всякакви хонорари и практически платихме необходимото само на каменоделците. Това се случи около 1997-1998 година.“ – интервю с Кирил Христозов, януари 2023 г.

Поръчки по неволя.

Първите години на прехода са изпълнени с пошлост, безвкусица, посредственост и липса на каквито и да е естетически критерии. От подземния свят наяве излиза една прослойка, която се легитимира като носител на новите ценности, благодарение на бързо придобитите финансови възможности и корупционни зависимости.

Виктор не се отказва от скулптурата, но се налага да „обере“ формата и мащаба. Има поръчки за декоративни и не до там декоративни (тъй като той не е декоратор) статуи – предимно на женски лежащи фигури: за вили, дворни пространства, фонтани. Клиентите са хора, които искат да се отъркат в неговото творчество и често поръчват неиздържани естетически сюжети. Някои от тях са некоректни и финансово, поради естеството на прослойката, от която произлизат.

Принцеса Даяна.

Виктор получава поръчка от марковски бизнесмен да направи пред вилата му паметник на принцеса Даяна, чиято кончина е съвсем скорошна. Общината трябва да съгласува разрешителни и обсъжда проекта. Информацията достига до кметицата на едно от съседните села, което води до съревнование: “Щом марковци ще правят паметник на Даяна, ние пък ще направим паметник на Моника Люински.” Паметникът така и не е изпълнен.

Триумф на хормона.

Веднъж баща ми ме помоли да му помогна да направи една бърза поръчка – “Темата е кретенска, но парите ми трябват.” Поръчката беше “Триумф на хормона” и представляваше безформени обекти с формата на “барбароните” в различни цветове – абсолютен потрес. Беше предоставена снимка от някакво западно списание – като за модел. Аз отделих известно време да подготвя “творбата”, но този “поръчител-меценат” така и не се е появи никога повече.

Камата.

Пример за поръчки и желания на клиенти можем да видим в скиците на Виктор Тодоров за планирания (неосъществен) паметник в чест на Христо Стоичков – Камата.

Новите паметници.

Въпреки променените условия на работа и превратности на новото време Виктор Тодоров продължава да твори монументално изкуство. Паметниците са разположени в градска среда, а поръчките идват от инициативни комитети и частни дарители.

, ,