Паметник на Лейди Странгфорд

град Хисаря, срещу булевард “Иван Вазов” №54, 1997 г.

By In 90-те, Паметник

Паметник на Лейди Странгфорд
град Хисаря, срещу булевард “Иван Вазов” №54,  1997 г.

Лейди Странгфорд е английска благородничка и филантроп, която след събитията от Априлското въстание и Освобождението извършва редица благотворителни дейности за подпомагане на бедстващото население в България, включително и в района на град Хисаря.

Паметникът е възложен от дарител и след одобрението на градската управа е осъществен от Виктор Тодоров. За място на поставяне е избрано парково пространство, близо до железопътната гара в град Хисаря.

Релефният портрет в профил е разположен върху горната част на грубо излят циментов постамент с геометрична форма. Поставена е паметна плоча с името на Лейди Странгфорд и е добавена част от стихотворението на Иван Вазов, възхваляващо нейното дело. На преден план са поставени няколко каменни блока с различна големина.

Изборът на профилно решение в релефното изображение на Лейди Странгфорд е многозначителен. То изчиства посланието на паметника – едновременно го стилизира и показва признателността към делото на историческата личност като запечатва образа ювелирно.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,