Паметник на Кочо Честименски

Пловдив, бул. “Шести септември”

By In 90-те, Паметник

Паметник на Кочо Честименски
Пловдив, бул. “Шести септември”

Виктор Тодоров получава задача от инициативен комитет да проектира паметник на Кочо Честименски през 90-те години на двадесети век. За място на поставяне е избрана малката градинка на булевард “Шести септември” в Пловдив, точно срещу бившето кино “Кочо Честименски”. Проектът е одобрен и се преминава към неговото изпълнение.

Паметникът е комплекс от няколко каменни паралелепипеда, пресечени под ъгъл в горната си част. На най-високия паралелепипед в ниша е изобразен  релефно образът на Кочо Честименски, а на един от страничните са нанесени годината на смъртта и текст: “На Кочо”. Зад каменния ансамбъл има метална конструкция, пресъздаваща храм с кръст и камбана. Композицията ясно символизира саможертвата за вярата. Изражението на Кочо е вглъбено и е препратка към осъзнатото решение и важност на собствените действия.

Ансамбълът е експониран в началото на малка градинска площ, но внушава чрез мащаба си собствен живот на пространството и има силно въздействащо присъствие. Точно затова цялото място около паметника носи името “Площад Кочо Честименски”.

“Виктор тогава (за откриването на паметника на Кочо Честименски) доведе учениците от училище „Черноризец Храбър“ и цялата улица беше пълна с народ. Бяха спрели движението по булевард “Шести септември” и имаше представители на всички институции – наистина беше много внушително откриване.“

Интервю с Кирил Христозов, януари 2023 г.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,