Паметник на Априлци

Хисаря, квартал Веригово, булевард “Иван Вазов”

By In 60-те, Паметник

Паметник на Априлци

Хисаря, квартал Веригово, булевард “Иван Вазов”

В края на 60-те години на Виктор Тодоров е възложено създаването на проект за паметник – мемориал на загиналите по време на Априлското въстание от село Веригово, днес квартал на град Хисаря.

След като проектът е одобрен, паметникът е реализиран и открит през 1970 година. Паметникът оформя обширно пространство, площадката с няколко реда стъпала дава нужното “изкачване за преклонение”. В лявата част е каменната фигура, изработена от врачански камък и с височина от около 5 метра с постамента. Дълга стена от паметни плочи с имената на загиналите, облицована с камък и фриз, балансира комплекса по хоризонтала.

Фигурата представлява въстаник със сабя в двете си ръце, държащ я пред гърдите си – запечатан момент на клетва за вярност към свободата. Изражението внушава твърдост и непоколебимост. Ръцете стискат острието на сабята с голяма сила. Осанката на фигурата излъчва мощ и готовност за саможертва. Монументалността се подсилва от дължината на фриза с паметни плочи, изработени от черен камък и от обширното свободно пространство около паметника. Контрастът от бяло и черно допълва посланието.

Монументът ежегодно е място за отдаване на почит към загиналите герои, а на оформения площад пред паметника се провеждат и други важни за града събития.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,