Паметна плоча – релеф на Елена Николай

Село Церово, Пазарджишка област

By In 2000-те, Паметна плоча - релеф

Паметна плоча – релеф на Елена Николай
Село Церово, Пазарджишка област

Елена Николай е родена през 1905 година в село Церово, родното село и на баща ми. Истинското име на Елена Николай (артистичен псевдоним) е Стоянка Николова. Животът й е изпълнен с препятствия, но в крайна сметка светът я определя като една от най-великите оперни певици на 20 век. Пяла е в миланската “Ла Скала”, снимала се е и в италианското кино през 60-те. 

Семействата на Тодорови и това на Елена Николай са били близки, бабата на Виктор Тодоров (и моя прабаба) я е разраждала. Спомням си, че през 2006 година баща ми сподели, че роднините на Елена Николай желаят той да й направи релеф и че имат одобрението на управата и кмета на селото. Баща ми се съгласи и започна идейния проект. Аз получих снимки, които трябваше да увелича във формат. След известно време проектът в глина и в естествена големина беше готов. Роднините на Елена Николай дойдоха в ателието и го одобриха.

След това релефът бе отлят от така наречения полимер-бетон – смес от мозаечен прах, бял цимент и специално лепило. Изделието става по-здраво от камък. Отидохме в село Церово с баща ми и го монтирахме. На следващия ден бе официалното откриване. То премина при голям успех и одобрение, както от поръчителите, така и от обществеността.

Минаха няколко години и баща ми спомена, че някакви хора внушили на роднините на певицата, че релефът няма прилика с модела. Баща ми беше доста възмутен, но въпреки това направи нов релеф и го монтира на мястото на първия. С това спряха и оплакванията. Този релеф стои и досега в родното село на Елена Николай.

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,