Паметен знак – релеф на Петър Бонев

Град Перущица, ОУ “Петър Бонев”

By In 2000-те, Паметен Знак, Релеф

Паметен знак – релеф на Петър Бонев
Град Перущица, ОУ “Петър Бонев”

През 2020 година попаднах като преподавател по изобразително изкуство в Основно училище “Петър Бонев”, град Перущица. Както в повечето училища, и тук във фоайето имаше релеф на патрона на училището. Аз, като новопостъпил учител, бях улисан с текущата работа, натоварването в която не е за пренебрегване. Минаха няколко месеца. Един ден се загледах по-задълбочено в релефа и какво да видя – на ревера на патрона на училището имаше надпис “Виктор”. Изведнъж нещо ме жегна – баща ми е автор на паметния знак в училището, в което работя.

Обърнах се към учителката по история, която имаше дълъг стаж там. Така разбрах, че откриването на релефа се е състояло около 2006-2007 година. Тя възкликна: „Ама ти знаеш ли, че той доста приличаше на теб.“ Аз отговорих: “По-скоро аз приличам на него.” И избухнахме в смях. Разказвам тази случка, защото съм сигурен, че има още много творби на Виктор Тодоров, за които не знаем, въпреки мащабното изследване, което проведохме.

“По това време с баща ти се запознах след препоръка от мой приятел, който каза, че познава Виктор Тодоров, много известен скулптор, когото можем да ангажираме за релеф на Петър Бонев. Първоначално идеята беше релефът да бъде поставен отвън, на фасадата на училището. Оказа се, че законовата база е твърде тромава и проблемна това да се случи, но за вътрешното пространство на училището няма никакви спънки. Виктор Тодоров реализира бързо релефа с плочата. Опитах се да ангажирам повече спонсори – както от градската управа, така и частни лица – но повечето не реагираха, макар да ставаше дума за училището на собствените им деца. Виктор получи минимален хонорар, по-скоро символичен, и въобще не го направи на въпрос – въпреки че друг на негово място би го направил, и то с пълно право. Изказвам своята и на цялото училище благодарност.”

интервю с Бойко Иванов, бивш директор на ОУ “Петър Бонев”, март 2023

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

, ,