Релеф на Цанко Лавренов

Пловдив, Стария град, източната част на Хисар Капия, ул. “Цанко Лавренов”, 1982 г.

By In 80-те, Релеф

Релеф на Цанко Лавренов
Пловдив, Стария град, източната част на Хисар Капия, ул. “Цанко Лавренов”, 1982 г.

Още от самото начало на кариерата си Виктор Тодоров е сочен като един от най-добрите скулптори – портретисти. Това негово качество води до естествен интерес и той често е търсен  за портретиране на известни личности. Неслучайно след смъртта на Цанко Лавренов през 1978 година му е възложен релефен портрет на именития пловдивски художник.

Релефният портрет на Цанко Лавренов е излят от бронз и е монтиран в близост до Хисар Капия, на улицата, която носи името на художника, в Стария град на Пловдив – едно от любимите места и вдъхновение за Лавренов. Релефът е поставен през 1982 година.

Покрай работата ни за датиране на паметниците на Виктор Тодоров се свързахме с Фондация “Цанко Лавренов”, за да споделим информация за релефа на техния патрон. Радваме се, че изяснихме датировката за този важен портрет в памет на един от големите живописци на българското изобразително изкуство.

Виктор Тодоров е един от най-добрите скулптори – портретисти. Много известни негови творби са портрет на Златю Бояджиев, портрет на композитора Иван Спасов, портрет на писателя Бертолт Брехт и много други. Той направи главата – релеф за надгробната плоча на Златю Бояджиев – тя беше перфектна, но за жалост бе открадната и близките на Златю ме помолиха да я възстановя по снимки.

интервю с Цвятко Сиромашки, скулптор, януари 2023 г.

Всички снимки на релефа с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,