Мемориален паметник на загиналите политзатворници

Пловдив, бул. “България”, вдясно от хотел “Санкт Петербург”

By In 80-те, Мемориален паметник

Мемориален паметник на загиналите политзатворници

Пловдив, бул. “България”, вдясно от хотел “Санкт Петербург”

През 80-те години на Виктор Тодоров е възложено да проектира мемориален паметник на загиналите политзатворници на мястото на стария затвор в Пловдив, където са били изпълнявани и смъртните присъди на осъдените.

Ситуационното решение представлява поредица от високи бетонни стени, образуващи подобие на лабиринт. В средата е поставена лежаща фигура по корем с дължина около 3 метра, материал бронз, с вдигната от лакътя нагоре ръка. Бетонните стени са изпълнени в техника от така наречения “жив бетон” и са с груб релеф и повърхност. Височината на стените лишава зрителя от околна визия и само късчето небе напомня за реалността. Мястото на падналата фигура е така подбрано, че във всички посоки зрителят вижда само стени. Лицето на фигурата е забито в земята, крайниците са отпуснати и безжизнени, единствено вдигнатата от лакътя нагоре ръка сякаш е застинала във вечността. Атмосферата и излъчването на композицията са силно въздействащи и препращат към зловещото в затворническа съдба.

Моментното състояние на паметника няма нищо общо с оригинала и дори малкото останало е на път да изчезне завинаги. Лежащата фигура от бронз отдавна е демонтирана (или открадната). По-голямата част от бетонните стени са бутнати и в момента на това място израства частен строеж – никъде няма данни за строителни разрешения и какво точно ще има там. Малкото останало от мемориала е превърнато в бунище.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,