Паметна плоча – релеф на поп Никола Белчов

Пловдив, център, ул. “Княз Александър I”, до Римския стадион

By In 2000-те, Паметна плоча - релеф

Паметна плоча – релеф на поп Никола Белчов
Пловдив, център, ул. “Княз Александър I”, до Римския стадион

Паметната плоча – релеф на поп Никола Белчов е поставена на колонада на сграда до Римския стадион в Пловдив. Представлява пластична разтворена книга, върху страниците на която са изписани имената, датите и фактите, свързани с паметния знак. Над нея самостоятелно е поставен релефът, изобразяващ поп Никола Белчов.

Композицията има иконичен характер – напомня композиционните решения в иконописта – по този начин целенасочено се постига връзка между образа на историческата личност, в случая духовно лице, и неговото значимо дело в полза на родината. Паметният знак не е с внушителни размери, но достатъчно ясно отдава почит на героя.

Мистерията. Изчезнал и намерен.

Спомням си, че някъде около 2005 година баща ми ме помоли да увелича една доста неясна снимка на поп Никола Белчов, защото имаше поръчка. Аз я подготвих до необходимата големина и му я занесох в ателието в село Марково. Минаха години и един ден, като минавах покрай мястото на паметния знак, забелязах, че главата на поп Белчов я няма, а на стената имаше само една дупка. Бях много озадачени не знаех как да реагирам – нямах идея кой е поръчал релефа първоначално и никаква обратна връзка за паметния знак. 

След известно време, на съвсем различно място, на улица “11-ти август”, на една желязна врата видях снимка на паметния знак – във вид на плакат и с надпис: “Изчезнал безследно”. Още повече се озадачих. И тук нямаше никакви следи кой е авторът на този импровизирани афиш. Но беше ясно, че някой издирва паметната плоча.

Отново минаха няколко години и изведнъж главата на поп Белчов се появи на оригиналното си място и в оригиналния си вид. Тази мистерия остава неразгадана. Едно е ясно – паметната плоча с релефа на поп Никола Белчов беше изчезнала, някой я издирваше с години и изведнъж се появи обратно. Все още в ателието на баща ми е наличен глиненият модел, от който е отлят релефът.

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,