Паметник на Пенчо Дворянов

с. Богдан (община Карлово, област Пловдив)

By In 60-те, Паметник

Паметник на Пенчо Дворянов
Село Богдан, община Карлово, област Пловдив

Виктор Тодоров започва работата по паметника на Пенчо Дворянов в края на 60-те години на 20 век. Идейният проект преминава одобрение и след това е реализиран.

Паметникът се намира в центъра на село Богдан (виж повече: Wikipedia) на своеобразен площад, ограден от една страна с читалището, а от друга с парк. Точно зад паметника минава коритото на притока на река Стряма, който преля през 2022 година и причини невиждано бедствие. Снимките на паметника направихме през 2023 година и навсякъде в селото се виждаха все още последствията от разрухата. Но паметникът стоеше неувреден.


Като изключим изпопадалите плочи от облицовката, което обаче се е случило отдавна, преди бедствието, и е свидетелство за безстопанственост.

Пенчо Дворянов (виж повече: Wikipedia) е роден през септември 1881  в днешното село Богдан. Член е на БРСДП (т.с.) от 1903 г. Участва във войните за национално обединение (1912 – 1918), а след това, през 1919 г. е избран за кмет на комуната в родното му село Богдан. Народен представител в XIX обикновено народно събрание (1920 – 1923)

Паметникът представлява геометрична композиция, развита на открита площ и с голяма квадратура. Два успоредни паралелепипеда с височина около 10 метра символизират висотата и подвига на загиналите. Поставен е барелефен портрет на Пенчо Дворянов, изработен от врачански камък. На паметната плоча на първо място е изписано неговото име, а след това са изредени имената на загиналите от околността на село Богдан през войните, бунтовете и въстанията от периода нашата история, обхващащ  годините от 1925 до 1945. 

Въпреки подтискащата картина и усещането за обреченост в село Богдан, общото състояние на паметника е доста добро и той продължава да изпълнява предназначението си.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,