Паметник на Антонивановци

град Кричим, център, улица “Родопи”

By In 60-те, Паметник

Паметник на Антонивановци
град Кричим, център, улица “Родопи”

Паметникът на Антонивановци е възложен на Виктор Тодоров и изпълнен през 60-те години на двадесети век. Архитект-проектант е Георги Караянев.

Изграден е в град Кричим, на западната страна на реката, на обширно свободно пространство до улица “Родопи”. Паметникът представлява разгъната площ на няколко нива. Тристранен пилон с геометрична форма и височина над 10 метра символизира триединството в национално-освободителните борби. На преден план от врачански камък е поставена скулптурна композиция – фигура на майка с малко дете. Внушава се преклонение пред загиналите, дълбока почит и смирение пред тяхната саможертва. Очите сякаш трепнат в очакване да видят завръщащите се от безкрайността герои.

Мащаба на ситуационното решение, височината на пилоните и интимността на скулптурната композиция са подсилени от урна за вечен огън. И тук вълшебните свойства на врачанския камък създават във фигуралната композиция една неповторима феерия от светлосенки, неподвластна на времето.

Съвпадение в името. Мнозина бъркат монумента в град Кричим с изградения през 70-те години мемориален комплекс „Антонивановци“ – на брега на язовир Въча, до лобното място на партизанския отряд. Объркването идва от факта, че по време на създаването на паметника в Кричим не е имало друг такъв, единствено в село Равногор има крайпътна паметна плоча. Съвпадението при името в медийни източници не променя факта, че това са два различни монумента.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,