Партизани

Паметник на загинали партизани, село Старосел, център

By In 60-те, Паметник

Партизани
Паметник на загинали партизани, село Старосел, център

През 60-те години Виктор Тодоров получава задание за паметник на загинали партизани от село Старосел, Пловдивско.

Паметникът представлява еднофигурна силно динамизирана композиция, изработена от врачански камък и ситуирана пред кметството на откритата площ.

Вложеното напрежение в човешката фигура е подсилено от обкръжаващата я пластика. Те заедно излъчват сила, необратимост и категоричност на процесите. Имената на загиналите са изписани на предната част – неразделно от скулптурата. Постаментът е от груби сиенитни блокове, внушаващи още по-голяма твърдост на устрема.

Паметникът носи много повече триумфалност, отколкото траурен характер. Тези достойнства при ангажираните си творби Виктор Тодоров успява да запази в цялото си творчество и постига рядък синтез между тематика и крайно внушение.

Тук отново е време да похвалим за кой ли път камъкът от Горна Бешовица (врачански камък). Това е един жив организъм, който придава почти вълшебен живот на творбите. Неслучайно посочвам тази творба, тъй като тя е от 60-те години и времето е дало своята светлосенъчна намеса. Врачанският камък притежава свойството да придобива все по-голяма твърдост при престой на атмосферни условия, въпреки че реално това е варовик.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,