Победителят

Стадион Пловдив, град Пловдив, до Гребния канал

By In 60-те, Паметник

Победителят

Стадион Пловдив, град Пловдив, до Гребния канал

В началото на 60-те години на няколко пловдивски скулптора са възложени проекти за скулптурни фигури на спортисти от различни спортове. На Виктор Тодоров, тогава съвсем млад творец, се пада честта да направи скулптура на тема „Победителят“. Отреденото място за поставяне на фигурите е прилежащото парково пространство към новопостроения стадион, тогава под името „Девети септември“.

Виктор осъществява фигурата, която е излята от бронз и монтирана в парковата среда на стадиона. Минават години и вандали успяват да повредят постамента и краката на статуята, която престоява демонтирана с течение на години. В началото на новия век инициативен комитет набира средства и под ръководството на автора възстановява достолепието на „Победителят“. Статуята е монтирана отново, близо до главния вход на стадиона.

Композицията представлява фигура на атлет с вдигната ръка, в която развява парче плат. Фигурата пристъпва победоносно и би могла да бъде оприличена на триумфа на римски император. Погледът е отправен към висините. Излъчването е тържествено. Фигурата и постамента, за още по-голяма тържественост, са обградени от пилони с развети знамена.Стадион Пловдив е най-големият стадион в България. Въпреки това, поради жалки стечения на обстоятелствата, включително липсата на акт 16, на него не се провеждат никакви събития от десетки години.

Всички снимки на паметника с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,