Фигура на девойка / 1 и 2

Фигура на девойка 1, град Кричим, ул. “Козлодуй” 1, до Общината и Фигура на девойка 2, град Пловдив, кръстовището на бул. “Шести Септември” и бул. “Руски”

By In 70-те, Скулптора

Виктор Тодоров създава две аналогични скулптури на момичета (млади жени), по различно време и на различно място.

Фигура на девойка 1,
град Кричим, ул. “Козлодуй” 1, до Общината

Докато работи в град Кричим като консултант към Общината, Виктор създава скулптура на девойка за централното парково пространство, която е реализирана в бронз, в края на 70-те години. Технологията на бронзолеенето позволява при определени условия и при успешно съхраняване на калъпа, да се извърши повторно отливане на изделието. Това се случва и втората фигура – “близнак” е поставена в Пловдив, в градинката на кръстовището на бул. “Руски” и бул. “Шести Септември”, естествено след одобрението на съответните институции.

Липсата на ангажираност при тези скулптури дава възможност на Виктор да изобрази чрез пластика специфично излъчване в женската фигура, едновременно на целомъдрие и зрялост. От лицето таи едва уловимата усмивка в стил “Мона Лиза”. Ръката, поставена зад гърба, подтиква фигурата да заеме позиция напред, да се изпъчи. Цялото състояние на девойката излъчва момент на очакване и готовност. Динамиката е сведена до минимум. Силно издължените пропорции създават усещане за величественост на мига.

Фигура на девойка 2,
град Пловдив, кръстовището на бул. “Шести Септември” и бул. “Руски”

Двете скулптури, независимо, че са идентични, са вписани по различен начин в прилежащите им пространства и това ги прави идеален пример за добре осъществен синтез в градска и паркова среда.

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:


За Фигура на девойка 1:

За Фигура на девойка 2:

,