Паметни знаци на основателите на Народна Библиотека „Иван Вазов“

Пловдив, 1979 г.

By In 70-те, Паметен Знак

Паметни знаци на основателите на Народна Библиотека „Иван Вазов“
Пловдив, 1979 г.

На 24.10.1979 г. във фоайето на Народна Библиотека “Иван Вазов” са открити паметни знаци – релефи на създателите и учредителите на библиотеката. Поводът е честването на сто години от основаването на втората по големина библиотека в България.

Паметните знаци представляват релефни изображения на Йоаким Груев – български просветител, педагог, учител, книгоиздател и общественик; на Александър Башмаков – основател и пръв директор на пловдивската библиотека; и на Борис Дякович – директор на  библиотеката от 1901 до 1932 година. Релефът на Маньо Стоянов, уредник след 1945 г., е добавен в последствие, през 2011 година.

Композицията е решена като върху каменната облицовка на стената във фоайето на библиотеката са монтирани и подредени релефни портрети от бронз в стъпаловидна последователност и поставени букви с имената. Композицията е дооформена и балансирана с няколко месингови лайсни. Релефът на отделните лица е дълбок и е преследвана максимална достоверност и прилика.

Благодарим специално на Народна библиотека “Иван Вазов” за оказаното съдействие при откриването на архивни статии от периодичния печат, споменаващи Виктор Тодоров.

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

,