Портрет на Златю Бояджиев

Фонд на Националната Галерия, София, 1976 г.

By In 70-те, Портрет, Скулптора

Портрет на Златю Бояджиев
Фонд на Националната Галерия, София, 1976 г.

“Портрет на Златю Бояджиев” е в материал бронз, размерите са 56/26/32см., инв. номер IV322. Тази творба е откупена от Обща художествена изложба “Човекът и трудът” на 19.04.1976 г. за 900.00 лева.

Виктор Тодоров е направил два портрета на Златю Бояджиев. Единият е притежание на ГХГ Пловдив, а този, който разглеждаме тук, е в Националната Галерия в София. Интересното в случая е, че пловдивският е от гипс, а софийският е от бронз. Ако зрителят не знае този факт, трудно би преценил кой материал кой е, ако не го докосне. Да се прави сравнение между двата портрета е ненужно. И двете глави – портрети са просто различни състояния на един същ модел, и то какъв. Иван Тотев, ученик на Виктор Тодоров: ”Ако в един момент Златю не беше спрял да ми позира, сигурно щях да го разваля (портрета), признавал ми е по-късно Виктор.” – Станев, Стефан. Имена от града на художниците 3. Пловдив, Стови, 2014, с.36

Спомням си, че през 60-те години, когато все още не ходех на училище, баща ми ме будеше сутрин рано-рано и ме замъкваше към Млечния бар в Пловдив, където се срещаха със Златю Бояджиев. Аз тогава нямах отношение към кафето, а баща ми ме караше да го опитвам. Аз се оплаквах след това на майка ми, че от това ме боли корема и естествено после у нас възникваше разправия… Спомням си, че Златю сядаше на масата до витрината, с гръб към стената. Разговаряха с баща ми и други колеги на всякакви теми, професионални и житейски. Така започваха много сутрини.

Портретните достойнства и на двете глави са безспорни и потвърждават пластичните умения на техния автор.

Благодарим на Милко Добрев, главен уредник в Национална Галерия, за предоставената информация и снимки.

Всички снимки с възможност за детайлно увеличение вижте тук:

, ,